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The Parking Places and Controlled Parking Zone
_ ; (Liverpool) (Order 2009)
Lutipon) (Variation N°69) Order, 2015

The City Council of Liverpool (hereinafter referred to as "the Council") in exercise of its powers
under Sections 1, 2, 3, 4, 9, 19, 32, 35, 38, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 and Part IV of
Schedule 9 of The Road Traffic Regulation Act 1984 (which said Act of 1984 is hereinafter
referred to as "the Act of 1984") and of all other enabling powers and after consultation with the
chief officer of police in accordance with Part III of Schedule 9 to the Act of 1984, hereby makes
the following Order:-

1. Commencement and Citation

This Order shall come into operation on the 8" day of June 2015 and may be cited as: - The
Parking Places And Controlled Parking Zone (Liverpool) (Order 2009) (Variation N°69)
Order, 2015.

2. Interpretation

(1) In this Order except where the context otherwise requires, the several words and expressions for
which meanings are assigned by the Order of 2009 shall have the same respective meaning.

(2) Furthermore, in this Order the expression "Order of 2009" means The Parking Places And
Controlled Parking Zone (Liverpool) Order 2009, as amended.

Variation Of The Order Of 2009 As Respects Arrangement Of Schedules

3. The Order of 2009 shall have effect as though: -

(a) The existing collective Title Bar for Schedule 1 on the Pages Index on the Arrangement of
Schedules was substituted by the new collective Title Bar for Schedule 1 on the Pages Index on
the Arrangement of Schedules specified below in this Order: -

Arrangement Of Schedules

Schedule Description of Schedule Page(s)
NO

Areas of Highway Designated as Parking Places with Ticket Issuing
Machines and/or Requiring Pay-by-Phone confirmation or the Display

1 of Permits and/or Vouchers
Part I — Inner Zone; or 22-7?
Part Il — Outer Zone (Multi-Use Parking Places); or 22-2?
Part Il — Outer Zone (Long Stay Pay & Display Parking Only — Up To A 77
Maximum Of Four Hours)
Part IV — Outer Zone (Business Parking Places) 22:27

(b) The existing individual Title Bars for Parts I to IV (inclusive) of Schedule 1 on the respective
Parts of Schedule 1 were substituted by the new individual Title Bars for Parts I to IV
(inclusive) of Schedule 1 on the respective Parts of Schedule 1 specified below/overleaf; in this
Order: -

Schedule 1

Areas Of Highway Designated As Parking Places With Ticket Issuing Machines And/Or
Requiring Pay-by-Phone confirmation or The Display Of Permits And/Or Vouchers
(Part I — Inner Zone)




Schedule 1

Areas Of Highway Designated As Parking Places With Ticket Issuing Machines And/Or
Requiring Pay-by-Phone confirmation or The Display Of Permits And/Or Vouchers
(Part II — Outer Zone Multi-Use Parking Places)

Schedule 1

Areas Of Highway Designated As Parking Places With Ticket Issuing Machines And/Or Requiring
Pay-by-Phone confirmation or The Display Of Permits And/Or Vouchers
(Part IIl — Outer Zone) (Long Stay Pay & Display Parking Only — Up To A Maximum Of Four
Hours)

Schedule 1

Areas Of Highway Designated As Parking Places Requiring The Display Of Permits And/Or
Vouchers
(Part 1V — Outer Zone) (Business Parking Places)

Variation Of The Order Of 2009 As Respects Article 2 (Interpretation)

4. The Order of 2009 shall have effect as though in Article 2 (Interpretation) the new
interpretation of “Administration Charge”, “Credit Card”, “Debit Card”, “Hand-held Device”,
“Location Identification Number”, “Mobile Telephone”, “Pay-by-Phone” and *“Service
Provider” were included as specified below in this Order: -

“Administration Charge” means “Pay-by-Phone” transactions that attract additional charges,
payable by the applicant, to cover the administration of the operator and costs incurred during the
transaction process. The additional transaction charges should be made public by the operator as
part of the transaction process. Telephony charges incurred in the costs of making the transaction
depend on network provider and phone service and are the responsibility of the applicant.

“Credit Card” has the same meaning as in Section 35A of the Act of 1984.
“Debit Card” has the same meaning as in Section 35A of the Act of 1984.

“Hand-held Device” means a wireless hand-held computer which is programmed to interface with
the Pay-by-Phone parking system and used by a Civil Enforcement Officer to assist in carrying out
parking enforcement within any parking place operated by the Council;

“Location Identification Number” means the unique number assigned to each parking place
where the Pay-by-Phone system is operational

“Mobile Telephone” means any wireless telegraphy apparatus (as defined in The Wireless
Telegraphy Act 1949) designed or adapted for the purpose of transmitting and receiving spoken or
text messages so as to provide a telephone which is connected to a public electronic
communications network (within the meaning of The Communications Act 2003) and is not
physically connected to a land line.

“Pay-by-Phone” means a system of payment whereby the Initial Charge, levied under Article 34 of
this Order, (and any appropriate administration charge) is collected by a City Council appointed
service provider in accordance with instructions indicated on signs located at on-street parking
places where the system is operational, via an arranged account, with payment being made over a
mobile telephone or by other electronic system (including via the internet) by credit or debit card or
any other means of secure authorised payment, to facilitate a cashless and ticketless parking
transaction.

“Service Provider” means the company authorised and appointed by the Council to operate,
administer and maintain the payment of parking charges using the Pay-by-Phone parking system;



. Variation Of The Order Of 2009 As Respects PART 111 PRUVIDIUIND AD 14 r/AX AN
DISPLAY PARKING PLACES AND MULTI-USE PARKING PLACES

5. The Order of 2009 shall have effect as though the existing Article 34.1 (Amount of Initial
Charge — For Pay and Display Parking Places In The Inner Zone — Mondays to Sundays),
Article 34.2 (Amount of Initial Charge — For Multi-Use Parking Places In The Outer Zone -
Mondays to Sundays), Article 34.1 (Amount of Initial Charge - For Pay and Display Parking
Places In The Inner Zone — Mondays to Sundays), Article 34.3 (Amount of Initial Charge -
For Long Stay Pay and Display Parking Places (Up To A Maximum Of Four Hours) In The
Outer Zone — Mondays to Sundays), Article 35 (Payment Of Initial Charge), Article 36
(Display of Ticket) and Article 38 (Penalty Charge) were substituted by the new Article 34.1
(Amount of Initial Charge — For Pay and Display Parking Places In The Inner Zone -
Mondays to Sundays), Article 34.2 (Amount of Initial Charge - For Multi-Use Parking Places
In The Outer Zone — Mondays to Sundays), Article 34.1 (Amount of Initial Charge — For Pay
and Display Parking Places In The Inner Zone — Mondays to Sundays), Article 34.3 (Amount
of Initial Charge — For Long Stay Pay and Display Parking Places (Up To A Maximum Of
Four Hours) In The Outer Zone — Mondays to Sundays), Article 35 (Payment Of Initial
Charge), Article 36 (Display of Ticket) and Article 38 (Penalty Charge) as specified below in
this Order:-

34. Amount of Initial Charge — For Pay and Display Parking Places In The Inner Zone -
Mondays to Sundays

34.1 The Initial Charge payable for a vehicle to be left at a Pay and Display Parking Place
specified in Part I of Schedule 1 to this Order, during the permitted hours, for a period not
exceeding that specified in Column 1 below shall be the sum specified in the corresponding part of
Column 2 below:-

Column 1 - Initial Period Column 2 - Initial Charge
30 minutes £1.00
1 hour £2.00
1 hour and 30 minutes £3.00
2 hours £4.00
4 hours £5.00

34. Amount of Initial Charge — For Multi-Use Parking Places In The Outer Zone - Mondays to
Sundays

34.2. The Initial Charge payable for a vehicle to be left at a Multi-Use Parking Place specified in
Part Il of Schedule 1 to this Order, during the permitted hours, for a period not exceeding that
specified in Column 1 below shall be the sum specified in the corresponding part of Column 2
below:-

Column 1 - Initial Period Column 2 - Initial Charge
30 minutes £1.10
1 hour £2.20
1 hour and 30 minutes £3.30
2 hours £4.40

34. Amount of Initial Charge — For Long Stay Pay And Display Parking Places (Up To A
Maximum Of Four Hours) In The Quter Zone - Mondays to Sundays

34.3. The Initial Charge payable for a vehicle to be left at a Long Stay Pay and Display Parking
Place specified in Part Il of Schedule 1 to this Order, during the permitted hours, for a period not
exceeding that specified in Column 1 below shall be the sum specified in the corresponding part of
Column 2 overleaf:-



Column 1 - Initial Period Column 2 - Initial Charge

30 minutes £1.10

1 hour £2.20

1 hour and 30 minutes £3.30

2 hours £4.40

2 hours and 30 minutes £5.50
3 hours £6.60

3 hours and 30 minutes £7.70
4 hours £8.80

Payment Of Initial Charge

35. The Initial Charge shall be paid:

35.1 by insertion of the appropriate coin or coins, or Credit or Debit Card in the Pay and Display
Machine situated at the Pay and Display Parking Place or Multi Use Parking Place at which the
vehicle is left provided that if there is no Pay and Display Machine situated at that Parking Place
or such machine is not operating properly the Initial Charge shall be paid by inserting the
appropriate coin or coins, or Credit or Debit Card in a Pay and Display Machine which is
operating properly and which is nearest to the Parking Place at which the vehicle is left, subject to
that machine having the same tariffs as the machine that was not operating properly; or,

35.2 by Pay-by-Phone method, in addition to any Administration Charge.
35.3 If during the permitted hours a vehicle is left in a parking place and payment of the Initial
Charge has been made using the ‘Pay-by-Phone’ method, payment evidence shall be provided

by/obtained from, the City Council’s appointed Service Provider.

Display of Parking Ticket

36.1 The Parking Ticket issued by the Pay and Display Machine shall be displayed in the vehicle in
respect of which the Initial Charge has been paid in a conspicuous position on the vehicle
dashboard or fascia, so that the date and time recorded on the Parking Ticket are clearly visible to
a person standing at the front or nearside of such vehicle for the whole of the time during which
such vehicle is left at the Pay and Display Parking Place or Multi Use Parking Place.

36.2 Where notices are displayed at a Parking Place advising of the option of making payment of
the Initial Charge by Mobile Telephone (Pay-by-Phone) or by other electronic system (including
via the internet) by Credit or Debit card or any other means of secure authorised payment, to
facilitate a cashless and ticketless parking transaction and the Initial Charge is duly paid either
by Credit Card or Debit Card, in accordance with the instructions indicated on the said notices,
then Article 36.10f this Order shall not apply.

36.3 If during the permitted hours a vehicle is left in a parking place and the Initial Charge has
been paid using the ‘Pay-by-Phone’ method, evidence shall be provided by/obtained Jfrom the City
Council’s appointed Service Provider as to whether the Initial Period has expired for which the
Initial Charge shown on the mobile telephone was paid.

Penalty Charge

38. Subject to Article 39 a Penalty Charge of £70.00 or £50.00 shall be incurred if a vehicle is left
at any time during the Permitted Hours in a Pay and Display Parking Place or a Multi-Use Parking
Place and.:-

38.1. the Initial Charge has not been paid in respect of that vehicle; or



 38.2. the Initial Charge has been paid in respect of that vehicle bul e 1nindi erioa i respect o)
which the Initial Charge has been paid has expired; or

38.3. the Parking Ticket is not displayed, in accordance with Article 36, for the whole of the time
during which such vehicle is left at the Pay and Display Parking Place or Multi Use Parking Place;
or

38.4. where notices are displayed near a Parking Place advising of the option of making payment
by Mobile Telephone (Pay-by-Phone) or by other electronic system (i including via the internet) by
Credit or Debit card or any other means of secure authorised payment to facilitate a cashless and
ticketless parking transaction and the Initial Charge is duly paid either by Credit Card or Debit
Card in accordance with the instructions indicated on the said notices, then Article 38.3 of this
Order shall not apply.

GIVEN under the Common Seal of the Council of the City of Liverpool this 2" day of June

2015.
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ASSISTANT CITY SOLICITOR
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