THE COUNTY COUNCIL OF THE CITY AND COUNTY OF CARDIFF

(BROADACRES CARDIFF)
(RESIDENTS PARKING PLACES & REVOCATION) ORDER 2010

The County Council of the City and County of Cardiff (hereinafter referred to as “the Council)
in exercise of its powers under Sections 45, 46, 49, and 53 of the Road Traffic Regulation
Act 1984, (hereinafter referred to as the “1984 Act”) and after consultation with the Chief
Officer of South Wales Police, in accordance with Part Il of Schedule 9 to the 1984 Act and

all other enabling powers hereby makes the following Order:-

Interpretation

ill In this Order the following expressions have the meanings hereby respectively
assigned to them:-

“Applicant” means an applicant for a Permit

“Applicant’s means the address at which the Applicant resides

Residence”

“Fee” means the sum or sums calculated by reference to Schedule 3

of the County Council of the City and County of Cardiff (On
Street Parking Places) (Charges) Order 1999

“Off Street means any garage or area situate within the curtilage of a

Parking Place”  dwelling house or otherwise which does not form part of the
adopted highway and is used for the purpose of parking a
vehicle

“Parking Place” means an area of highway designated as a parking place by this
Order between the hours of 8.00 am. and 10.00 pm. for the use
of vehicles conspicuously displaying on the front or near side of
the vehicle a valid Permit

“‘Permit” means a permit issued by the Council for a period of up to 12
months to an Applicant who has satisfied the Council as being a
bona fide resident of the area to which the Order relates, having
an eligible vehicle within the meaning of Article 9 hereof and
does not enjoy the facility of Off Street Parking

“Permit Holder”  means the resident upon whose application the Permit was
issued

‘Renewal Date” shall in respect of each Applicant’'s Residence be the expiry
date of the first Resident’s Parking Place Permit issued to a
person residing in the Applicant’s Residence after the 1st day of
April 1999 and each anniversary thereafter

2. Each area comprised of a length of highway specified in the Schedule to this Order
(or part thereof) which is bounded on one side by the edge of the carriageway and on
the other side by a broken white line marked upon the carriageway for the purposes
of this Order is designated as a Parking Place.

3 Exgept as provided by this Order or upon the direction or with the permission of a
police constable in uniform or a traffic warden no person shall cause or permit any
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vehicle to wait between the hours of 8.00 a.m. and 10.00 p.m. in a Parking Place
unless the vehicle is displaying in a conspicuous position on the front or nearside
window a Permit which is at that time valid in respect of that vehicle in accordance
with the provisions of Article 9 hereof.

Regqulation of Parking Place

4

0] The holder of a Permit shall not park in any Parking Place other than those
situated in Broadacres Broadhaven or Broadstairs.

(i) Where a police constable in uniform or a traffic warden is of the opinion that
the provisions contained in Article 3 of this Order have been contravened he
may remove or cause to be removed the vehicle from the Parking Place and
where it is so removed shall provide for the safe custody of the vehicle.

(iii) A police constable in uniform or a traffic warden may move or cause to be
moved in the case of emergency to any place he thinks fit any vehicle leftin a
Parking Place.

(iv) Every vehicle left in a Parking Place shall stand so that every part of the
vehicle is within the limits of that Parking Place.

A police constable in uniform or a traffic warden or a person duly authorised by the
Council may suspend the use of a Parking Place or any part thereof whenever he
considers such suspension reasonably necessary:- g

(i) for the purpose of facilitating the movement of traffic or promoting its safety;

(i) for the purposes of any building operation the maintenance improvement or
reconstruction of the highway or the cleansing of gullies in or adjacent to the
Parking Place the laying erection alteration or repair in or adjacent to the
Parking Place of any sewer or of any main pipe or apparatus for the supply of
gas water or electricity or of any telecommunications apparatus or the placing
maintenance or removal of any traffic sign;

(iii) for the convenience of occupiers of premises adjacent to the Parking Place
on any occasion of the delivery or removal of furniture to or from an office or
dwelling house adjacent to the Parking Place;

(iv) on any occasion on which it is likely by reason of some special attraction that
any street will be thronged or obstructed;

(V) for the convenience of occupiers of premises adjacent to the Parking Place at
times of weddings or funerals.

Any person or police constable in uniform or a traffic warden suspending the use of a
Parking Place or any part thereof in accordance with the provisions of this Article
shall (subject to and in conformity with any direction under Section 65(1) of the 1984
Act) thereupon place or cause to be placed in that Parking Place or, as the case may
be, that part thereof the use of which is being suspended, a traffic sign of any size
colour and type prescribed or authorised under Section 64 of the Act of 1984
indicating that the waiting by vehicles is prohibited.



No person shall cause or permit any vehicle to wait in any part of a Parking Place
during such period as there is in or adjacent to that part of the Parking Place a traffic
sign placed in pursuance of Article 6 of this Order.

Provided that this Article shall not apply:-

(i) in respect of any vehicle being used for fire service ambulance or police
purposes or any vehicle which is waiting for any other reason specified in
Article 8(ii); or

(if) to anything done with the permission of a police constable in uniform, traffic
warden or the person suspending the use of the Parking Place or part thereof
in pursuance of this Order.

8. (i) Article 3 shall not apply to:-

(a) fully registered medical practitioners as defined in Section 55 of the
Medical Act 1983, community nurses or registered veterinary
surgeons while visiting premises adjacent to the Parking Place
provided that the vehicle is displaying an appropriately worded notice
" to the effect that it is being used “on call’;

(b) the official vehicles (provided that there are no more than three) being
at that time in use in connection with a wedding taking place that day
comprising only the vehicles to transport the bride and/or the
bridegroom and/or the bridesmaids to the place of the marriage
ceremony on the wedding day;

(c) vehicles being used for or in connection with building and/or
maintenance works being performed in or upon any property adjacent
to the Parking Place;

(d) a solo motor cycle or moped;

‘ (i) Article 3 shall not apply to vehicles waiting only for as long as may be
, necessary:-

(a) to enable persons to board or alight from the vehicle;
(b) to enable goods to be loaded onto and unloaded from a vehicle;

(c) to enable the vehicle to be used for as long as may be necessary in
connection with any of the following purposes if it cannot conveniently
be used for such purpose in any other length of road:-

() in connection with any building operation or demolition;
(i) the removal of any obstruction to traffic;

(iii) the maintenance improvement or reconstruction of any part or
parts of any road containing a Parking Place; or

é (iv) the laying erection alteration or repair in or near to any of the
: : aforesaid roads of any sewer or of any main pipe or apparatus
for the supply of gas water or electricity or of any




9.

(iii)

Permits

()

(ii)

(ifi)

telecommunication apparatus pursuant to Schedule 9 of the
Telecommunications Act 1984 (as amended) or the placing
maintenance or removal of any traffic sign.

(d) as part of a funeral cortege or otherwise in connection with a funeral
provided the vehicle is owned by a funeral director or by an owner of

funeral vehicles;

(e) to enable a Post Office vehicle to be used in a parking Place solely for
the purpose of delivering or collecting postal packets as defined in
Section 87 of the Post Office Act 1953.

Article 3 of this Order shall not render it unlawful to cause or permit any
vehicle to wait in a Parking Place for a maximum period of three hours (not
being a period separated by an interval of less than one hour from a previous
period of waiting by the same vehicle in a Parking Place comprised within the
same road on the same day) if the vehicle is being used for the conveyance
of a disabled person and is displaying in a conspicuous position & Disabled
Badge in accordance with the Disabled Persons (Badges for Motor \ehicles)
(Wales) Regulations 2000 and a Parking Disc as defined in the Local
Authorities Traffic Orders (Exemptions for Disabled Persons) (Wales)
Regulations 2000 (the “2000 Regulations”) both of which are displayed in

accordance with the 2000 Regulations.

A duly authorised officer of the Council may at any time require an Applicant
or a Permit Holder to produce to him such evidence in respect of an
application to the Council for a Permit as he may reasonably require to verify
any particulars or information required pursuant to Clause (ii)(a), (b) and (c) of
this Article or in respect of any Permit issued by the Council as he may
reasonably require to verify that the Permit is valid in accordance with this

Article.

On receipt of an application for a Permit the Council upon being satisfied
that:-

(a) the Applicant is a person who resides in a property having a frontage
adjoining a street comprising @ Parking Place;

(b) the Applibant does not enjoy the facility of Off Street Parking;

(c) the application is made in respect of an eligible vehicle as defined in
paragraph (iii) of this Article;

shall issue to the Applicant a Permit in respect of that vehicle.

For the purposes of this Article “eligible vehicle” means:-

(a) a passenger vehicle which is a motor vehicle constructed solely for the

carriage of passengers and their effects and adapted to carry not
more than twelve passengers exclusive of the driver and not drawing

a trailer;



(v)

(vi)

(b) a goods vehicle being a motor vehicle constructed or adapted for use
for the carriage of goods or a trailer so constructed or adapted the
overall height of which does not exceed 2.44 metres and the overall
length of which does not exceed 5.49 metres;

(c) a motor vehicle as described in (a) and (b) above which has a current
Vehicle Excise License and is insured for use on the highway.

A Permit shall be in writing and shall include the following particulars:-

(a) the registration mark of the vehicle in respect of which the Permit was
issued except when:-

(i) such Permit is issued to a resident whose vehicle is owned by
a bona fide motor trader and which vehicle does not exceed
1.5 tonnes unladen weight in such case the registration mark
will be replaced with the words “MOTOR TRADER",

(i) such Permit is issued to a resident at the sole discretion of the
Chief Traffic and Transportation Officer for the purpose of
allowing a visitor of a resident to wait in the Parking Place in
such case the registration mark will be replaced with the word
“VISITOR”

(b) the expiry date of the Permit pursuant to paragraph (vii) of this Article;
(c) an indication that the Permit was issued by the Council;
(d) the name of the street in which the Applicant resides.

No person shall be entitled to hold a Permit for more than one vehicle at any
one time except that each residence will be entitled to be issued with one
Permit for the use by visitors.

The Permit shall only be valid in respect of the vehicle for which it is issued
and no Permit Holder shall cause or permit any Permit issued to him by the
Council to be displayed on any vehicle bearing a different registration number
to that contained on that Permit at the time of issue. A Permit shall cease to
be valid in any of the following circumstances:-

(2) at the expiration of the date stated thereon; or

(b) on the occurrence of any one or more of the events set out in
paragraph (vii) of this Article; or

(c) at the expiration of one day from the date of effective service of a
notice upon the Permit Holder pursuant to paragraph (viii) of this
Article;

whichever occurs first.

A Permit Holder may surrender a Permit to the Council at any time and shall

:l\ilrretnder it to the Council on the occurrence of any or more of the following
ents:-
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(viii)

(ix)

(3)  the Permit Holder ceasing to be a resident in the street for which the
Permit was issued;

() the Permit Holder ceasing to be the owner of the vehicle in respect of
which the Permit was issued but if the Permit when issued was
marked with the words “Motor Trader” as provided in paragraph (iv)(a)
of this Article then for the purpose of this sub paragraph only for words
“Permit Holder” there shall be read “bona fide motor trader”;

(c) the vehicle in respect of which the Permit was issued being adapted or
used in such a manner that it ceases to be an eligible vehicle as
defined in paragraph (iii) of this Article;

(d)  the issue by the Council of a duplicate Permit.

The Council may by notice in writing served on a Permit Holder by delivering
t_he same to the Permit Holder personally or be delivering it at or sending it by
first class post at the address shown by that person on the application for the
Permit or at any other address believed to be that person’s abode withdraw a
Permit if it appears to the Council that any of the events set out in paragraph
(vii) of this Article has occurred or in the event of the revocation of this Order
and the Permit Holder shall surrender the Permit to the Council within two
days from the date of effective service of the aforementioned notice upon the
Permit Holder.

For the purposes of this Order the date of effective service shall be:-

(a) the date on which the notice or other relevant document was served
personally; or

(b) the second day after the date on which the notice or other relevant
document was sent by first class post;

Whichever is appropriate.

Not\’\’ithstanding anything else in this Order:

(a)

(b)
(c)

A Permit shall not be issued to the Applicant unless the Council has received
from the Applicant the Fee not later than 28 days after the date on which the
Council has sent notification of the amount of such Fee to the Applicant.

A Permit shall expire on the Renewal Date.

No application for a Permit for a period commencing on the Renewal Date
shall be valid if that application is submitted more than one calendar month
before the Renewal Date.

itation, and-SOmmencement
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1.

AnY feﬁ%rence to the County Council of the City and County of Cardiff (On Street
parklgg Places) (Charges) Order 1999 shall include any reference to that Order as it
maY P& amended from time to time.




The County Councif of South Glamorgan (Ninian Park Area Cardiff) (Prohibition of
DrlvlngNVaiting) (No.2) Order 1995 is hereby revoked insofar as it relates to
Broadacre

The restrictions imposed by this Order shall be in addition to and not in derogation of
any restriction or requirement Imposed by any regulation made or having effect as if
made under the Road Traffic Regulation Act 1984 or by or under any other
enactment.
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14. This Order shall come into operation on the 28 day of Jaﬂéj 2010 and may be citeq
as “The County Council of the City and County of Cardiff (Broadacres Cardiff)
(Residents Parking Places & Revocation) Order 2010,

SCHEDULE

Broadacres
On both sides throughout its length

THE COMMON SEAL OF THE COUNTY
1 COUNCIL OF THE CITY AND COUNTY
’ OF CARDIFF was hereunto affixed this

16" day of June 2010 in the presence of:-

61-« (B

Authorised Signatory




