THE COUNTY COUNCIL OF THE CITY AND COUNTY OF CARDIFF
(MILL LANE, CARDIFF) (GOODS VEHICLE PARKING PLACE) ORDER

2013

The County Council of the City and County of Cardiff in exercise of its powers
under Sections 45, 46 and 53 of the Road Traffic Regulation Act 1984, Part6
of the Traffic Management Act 2004 and The Civil Enforcement of Parking
Contraventions (City and County of Cardiff) Designation Order 2010 and of all
other powers enabling it in that behalf and after consuiltation with the Chief
Officer, South Wales Police, in accordance with Part Il of Schedule 9 to the
said Act of 1984 hereby makes the following Order:-

1. Interpretation

In this Order the following expressions have the meanings hereby
respectively assigned to them:-

“Civil Enforcement Officer” has the same meaning as in section 76 of
the 2004 Act and means a person authorised by or on behalf of the
Council to supervise and enforce the restrictions and prohibitions
imposed by the traffic regulation orders in the Schedule;

‘Goods Vehicle Parking Place” (hereinafter referred to as “a Parking
Place”) means an area of highway designated as a Parking Place by
this Order exclusively for the use of Goods Vehicles;

“Goods Vehicle” means a motor vehicle constructed or adapted for use
for the carriage of goods or burden of any description, or a trailer so
constructed or adapted;

“‘Hatchback Motor Car” means a motor car equipped with a sloping
door situate at the rear of the vehicle giving access to the luggage and
passenger compartment.

‘Parking Contravention” has the same meaning as in section 73 (2) (a)
and Part 1 of Schedule 7 to the 2004 Act;

‘Penalty Charge” has the same meaning as in section 92 of the 2004
Act and the Penaity Charges in force shall be those as set in the
County Council of the City and County of Cardiff (Penalty Charges
Notice) (Civil Enforcement Area) 2010 or any subsequent notice setting
or varying the Penalty Charges;

‘Penalty Charge Notice” means a notice issued or served by a Civil
Enforcement Officer pursuant to the provisions of section 78 and 92 of
The Act of 2004;
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‘Schedule” without more means the Schedule to this Order;

“Trailer” means any vehicle other than a motor vehicle;

Each area on the highway referred to in the Schedule to this Order and
bounded on one side by the edge of the carriageway and on the other
by a broken white line is designated as a Parking Place.

Except as provided by this Order or upon the direction or with the
permission of a police constable in uniform or a Civil Enforcement
Officer no person shall cause or permit any vehicle to wait between the
hours of 8.00 am and 6.00pm in a Parking Place designated by this
Order.

Article 3 shall not render it unlawful for a Goods Vehicle to wait for a
period of 1 Hour in the Parking Place for the purpose of loading and
unloading if a period of more than 1 Hour has elapsed since the
termination of the last period of waiting (if any) of the Goods Vehicle in
the Parking Place

Article 3 shall not apply to vehicles waiting for so long as may be
necessary:-

(@) toenable a person to board or alight from the vehicle

(b)  toenable a vehicle if it cannot be conveniently be used for such
purposes in any other road to be used in connection with any
building operation demolition the removal of any obstruction to
traffic the maintenance improvement or reconstruction of any of
the lengths-of road so referred to or the laying erection alteration
or repair in or near to any of the lengths of road of any sewer or
of any main pipe or apparatus for the supply of gas water or
electricity or of any telecommunication system as defined in the
Telecommunication Act 1884.

Save as provided by the provisions of this Order, if a Vehicle is left in a
Parking Place designated in the Schedule to this Order without
complying with the provisions of this Order and the non-compliance is a
Parking Contravention, a Penalty Charge shall then be payable and a
Civil Enforcement Officer may then issue a Penalty Charge Notice.

The restrictions imposed by this Order shall prevail insofar as they
conflict with the provisions of The City and County of Cardiff (Cardiff
Central) (Parking Control) Order 2010 .

Schedule 6 of The City and County of Cardiff (Cardiff Central) (Parking
Control) Order 2010 is hereby amended by deleting item 014.



9. This Order shall come into operation on the 2" May 2013 and may be
cited as “The County Council of the City and County of Cardiff (Mill
Lane, Cardiff) (Goods Vehicle Parking Places) Order 2013".
SCHEDULE

Mill Lane, on its North West side from a point 37 metres north east of its
junction with St Mary Street for a distance of 32 metres north east.
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THE COMMON SEAL OF THE COUNTY
COUNCIL OF THE CITY AND COUNTY OF

CARDIFF was hereunto affixed this 25" day of April 2013
in the prasence of:-

Authofjsed Signatory



THE COUNTY COUNCIL OF THE CITY AND COUNTY OF CARDIFF
(MILL LANE, CARDIFF) (LICENSED HACKNEY CARRIAGE STANDS) ORDER

2013

The County Council of the City and County of Cardiff (hereinafter called “the
Council") in exercise of its powers under Sections 45, 46, and 53 of the Road Traffic
Regulation Act 1984, Part 6 of the Traffic Management Act 2004 and The Civil
Enforcement of Parking Contraventions (City and County of Cardiff) Designation
Order 2010 and of all other powers enabling it in that behalf and after consultation
with the Chief Officer, South Wales Police, in accordance with Part il of Schedule 9
to the said Act of 1984 hereby makes t‘he following Order:-

1. In this Order the following expressions have the meanings hereby respectively
assigned to them:-

“the 1984 Act” means the Road Traffic Regulation Act
1984

“the 2004 Act’ means the Traffic Management Act 2004

“the Council” means the County Council of the City and
County of Cardiff and/or its duly authorised
agents

“Civil Enforcement has the same meaning as in section 76 of

Officer” the 2004 Act and means a person

authorised by or on behalf of the Council to
supervise and enforce the restrictions and
prohibitions imposed by the traffic
regulation orders in the Schedule

“Licensed Hackney has the same meaning as defined by

Carriage” Section 38(1) of the Vehicles (Excise) Act
1971.

‘Owner” has the same meaning in section 92 of the
2004 Act

“Parking Contravention” has the same meaning as in section 73 (2)
(a) and Part 1 of Schedule 7 to the 2004
Act ‘

“Penalty Charge” has the same meaning as in section 92 of
the 2004 Act and the Penaity Charges in
force shall be those as set in the County
Council of the City and County of Cardiff
(Penalty Charges Notice) (Civil
Enforcement Area) 2010 or any
subsequent notice setting or varying the
Penaity Charges
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“Penalty Charge Notice” means a notice issued or served by a Civil
Enforcement Officer pursuant to the
provisions of section 78 and 92 of The Act
of 2004

“a Stand” means an area on a highway designated
as a parking place by this Order and
exclusively for the use of Licensed
Hackney Carriages

“Schedule” without more means the Schedule to this
Order

2. Designation

Each area on a highway referred to in the S¢hedule to this Order and
bounded on one side by the edge of the carriageway and on the other side by
a broken white line is designated as a Stand.

3. Except as provided by this Order or upon the direction or with the permission
of pelice constable in uniform or a Civil Enforcement Officer no person shall
cause or permit any vehicle other than a Licensed Hackney Carriage to wait
between the hours of 6.00pm and 8.00am in a Stand designated by this
Order. ’

4. Regulation of Stands

‘Where a police constable in uniform or a Civil Enforcement Officer is of the
opinion that the provisions contained in Articie 3 of this Order have been
contravened he may remove or cause to be removed the vehicle from the
Stand and where it is so removed shall provide for the safe custody of the
vehicle.

5. A police constable in uniform or a Civil Enforcement Officer may move or
cause to be moved in the cast of emergency to any place he thinks fit any
vehicle left in a Stand.

6. Every vehicle left in a Stand shall stand so that every part of the vehicle is
within the limits of the Stand.

7. A police constable in uniform or a Civil Enforcement Officer or a person duly
authorised by the Council may suspend the use of a Stand or any part thereof
whenever he considers such suspension reasonably necessary:-

(i) for the purpose of facilitating the movement of traffic or promoting its
safety;

(i) for the purpose of any building operation the maintenance
improvement or reconstruction of the highway or the cleansing of



10.

in or adjacent to the Stand of any sewer or of any main pipe or
apparatus for the supply of gas water or electricity or of any
telecommunication system or the placing maintenance or removal of
any traffic sign;

(i)  for the convenience of occupiers of premises adjacent to the Stand on
any occasion of the delivery or removal of furniture to or from an office
or dwellinghouse adjacent to the Stand;

(iv)  on any occasion which it is likely by reason of some special attraction
that the street will be thronged or obstructed,;

(v)  for the convenience of occupiers of premises adjacent to the Stand at
times of weddings or funerals.

Any person or police constable in uniform or a Civil Enforcement Officer
suspending the use of a Stand or any part thereof in accordance with the
provisions of Article 7 of this Order shall thereupon place or cause to be
placed in that Stand or as the case may be that part thereof the use of which
is suspended a traffic sign of any size colour and type prescribed or
authorised under Section 64 of the Act of 1984 indicating that waiting by
vehicles is prohibited.

No person shall cause or permit a vehicle to wait in any part of the Stand
during such period as there is in or adjacent to that part of the Stand a traffic
sign placed in pursuance of Article 8 of this Order.

Provided that nothing in this Article shall apply:-

(i) in respect of any vehicle being used for fire brigade ambulance or
police purposes or any vehicle which is waiting for any reason specified
in Article 10 of this order;

(ii) to anything done with the permission of a police constable in uniform,
Civil Enforcement Officer or the person suspending the use of the
Stand or part thereof in pursuance of Article 7 of this Order;

Notwithstanding the foregoing provisions of this Order any vehicle may wait in
any part of a Stand (if the use of that part has not been suspended) and if:-

)] the vehicle is waiting only for so long as is necessary to enable a
person to board or alight from the vehicle;

(i) the vehicle is waiting owing to the driver being prevented from
proceeding by circumstances beyond his control or to such waiting
being necessary in order to avoid an accident; .

(i)  the vehicle is being used for fire brigade or ambulance purposes or a
vehicle (other than a passenger vehicle) in the service of a police force
in either case being used in pursuance of statutory powers or duties;



(iv)  the vehicle is waiting for only so long as may be necessary to enable it
to be used in connection with the removal of any obstruction to traffic;

(V) the driver has been given the permission of the County Council.

Contraventions

11. Save as provided by the provisions of this Order should any Vehicle be left in
a length of road designated by the Schedule to this Order without complying
with the provisions of this Order there shall be deemed to be a non-
compliance and where such a non-compliance is a Parking Contravention for
the purposes of section 73 (2) (a) and Part 1 of Schedule 7 to the 2004 Act a
Civil Enforcement Officer may issue a Penalty Charge Notice.

Citation and Commencement

12. The restrictions imposed by this Order shall prevail insofar as they conflict
with the provisions of The City and County of Cardiff (Cardiff Central) (Parking
Control) Order 2010.

13.  Schedule 13 of The City and County of Cardiff (Cardiff Central) (Parking
Control) Order 2010 is hereby amended by deleting item number 005.

14. This Order shall come into operation on the 2" May 2013 and may be cited
as “The County Council of the City and County of Cardiff (Mill Lane, Cardiff)
(Licensed Hackney Carriage Stands) Order 2013”.

SCHEDULE

Mill Lane, on its north west side from a point 37 metres north east of its junction with
St Mary Street for a distance of 32 metres north east. ~
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THE COMMON SEAL OF THE COUNTY

COUNCIL OF THE CITY AND COUNTY OF

CARDIFF was hereunto affixed this 25th day of April 2013
in the presence of:-

Authorised W



